Bij OBC hebben we sinds dit seizoen 5 nieuwe trainers er bij. Jan en Tim geven op vrijdag training aan de U12-1 (en assisteren Mark op woensdag bij datzelfde team), Matthijs en Sjoerd geven samen op maandag training aan de inloopgroep en Gijs helpt Wouter bij de U12-3.

Hoogste tijd om deze jongens eens even te vragen naar hun ervaringen tot nu toe!

En? Hoe bevalt jullie het training geven?

“Goed! Het is leuk om te doen. We doen van alles tijdens de trainingen: oefeningen uitleggen, techniek aanleren, partijtjes fluiten. Van alles”

Gijs, je helpt Wouter tijdens de trainingen. Hoe is het om naast zo’n ervaren trainer de trainingen te geven?

“Prima hoor! Ik help bij de oefeningen en bij het partijtje help ik ook de kinderen mee met aanwijzingen.”

Sjoerd en Matthijs, jullie geven training aan kinderen die voor het eerst zijn begonnen met basketballen. Hoe bereid je een training voor hun voor?

“Meestal bedenken we vooraf allerlei oefeningen en kijken we tijdens de training welke we dan kunnen doen. Het ligt er ook heel erg aan welke kinderen er zijn want er zit veel verschil in de groep met wat ze al kunnen. Maar ze kunnen al best aardig basketballen hoor, alleen de regels zijn we wel soepel mee, we gaan niet de hele tijd voor lopen fluiten bijvoorbeeld”

Bij de u12-1 is de groep al langer bij elkaar, Jan en Tim, waar letten jullie zoal op tijdens een training?

“Ook wij letten nog op veel basisvaardigheden zoals de lay-up en het passen van de bal, maar het belangrijkste is denk ik wel het motiveren van de spelers”

Oke, leg uit, wat doen jullie om de groep te motiveren?

“Soms dan doen we het met consequenties zoals een sprint op en neer voor elke keer als ze de opdracht niet goed uitvoeren, maar het is ook erg belangrijk om zelf gemotiveerd voor de groep te staan en actief de groep te begeleiden. Als je er zelf energie in stopt dan krijg je dat vaak ook weer terug.”

Jullie geven niet alleen training aan de U12-1 maar jullie zijn ook bij de wedstrijden als coach aanwezig. Halen jullie dan ook dingen uit de wedstrijd die je dan weer op de training kunt gebruiken?

“Nee dat niet echt. Als we aan het coachen zijn dan zijn we vooral met de wedstrijd bezig. Soms zie je wel eens wat dingen die je dan tijdens de training kunt oefenen, maar nog niet echt zo veel.”

Een vraag voor jullie allemaal. Er zijn vast ook wel dingen die tijdens een training gebeuren die wat lastiger zijn om mee om te gaan. Kunnen jullie een voorbeeld geven?

 “Soms is het wel eens lastig om kinderen aan te spreken, dan zijn ze zo druk met elkaar bezig en luisteren dan niet goed waardoor ze niet weten wat ze moeten doen. Dat is wel irritant. En sommige kinderen denken dat ze heel goed zijn en alles al kunnen en doen dan de oefening helemaal verkeerd”

Oh, dat klinkt wel bekend, herken je jezelf soms een beetje?!

“Hahaha, nee hoor, helemaal niet!”

Als ze zichzelf dan zo goed vinden, wat doe je daar mee?

“Meestal geef ik ze gewoon een nog moeilijkere opdracht om even duidelijk te maken dat ze nog genoeg te leren hebben, dat werkt prima”

“Verder is het ook wel eens lastig om elke training weer iets nieuws te verzinnen. Ik wil niet elke training dezelfde oefeningen doen, dat is zo saai.”

Heren, hartelijk dank voor dit interview en nu lekker zelf weer trainen!