Er zijn dit seizoen een aantal nieuwe mensen op de velden van OBC te zien, tijd om daar eens wat dieper in te duiken! We beginnen met een interview van een viertal dat al wel langer bij OBC rondloopt, 2 ‘oude rotten’ en 2 van de  nieuwe generatie. Eerst maar eens de oude rotten aan de tand voelen. Edwin en Mahmut, trainers en coaches van de U12-1 en tevens trotse vaders van Umut en Jens die in de U12-1 spelen.

 

We zien dit jaar twee ‘nieuwe gezichten’ als trainers staan, leuk! Jullie zijn niet echt helemaal nieuw als trainer/coach want vorige seizoenen zagen we jullie ook wel een zo af en toe als coach langs het veld staan. Hoe zit dan?

Mahmut:
"Het is mooi om te zien hoe het aantal jeugdleden groeit bij OBC. Dit zorgt natuurlijk voor een groter beroep op potentiële trainers/coaches. Zo kwam de vraag van de TC aan ons om U12-1, waar onze zoons spelen, te trainen. We vielen vorig seizoenen wel eens in voor Koen Kuijk en kenden de spelers al. Dus heel lang hebben we er niet over na hoeven te denken."

Edwin:
“De afgelopen seizoenen was ik meer een stand-in coach voor als Koen niet in de gelegenheid was om te coachen en vorig seizoen heb ik alle uitwedstrijden van de U10 gecoacht.”

 

Voor de mensen die jullie nog niet echt kennen, vertel eens, wat is jullie achtergrond in de basketbalwereld?

Mahmut:
"Ik ben begonnen met basketbal bij OBC op mijn tiende, na kennismaking met de sport via Martijn van Raak. Enkele jaren geleden ben ik gestopt met competitie spelen, omdat ik steeds vaker last had van blessures. Ik vind het nog steeds een prachtige sport en kijk op tv heel regelmatig de Europese topwedstrijden in de EuroLeague."

Edwin:
“Ik ben vrij laat begonnen met basketballen, ik weet het niet zeker meer maar ik geloof ergens rond mijn 24e pas. Dat was destijds eerst bij de recreanten en later bij het Heren team, waar volgens mij Mahmut ook al bij speelde. Ik heb nooit echt goede training gehad in de eerste jaren en leerde tijdens het spelen van wedstrijden het spelletje meer en meer. Ik heb pas echte trainingen gehad van Jesper op latere leeftijd en heb bij hem veel geleerd.”

 

Hoe bevalt het tot nu toe om deze groep U12 spelers te trainen en te coachen?

Mahmut:
"Ik vind het echt leuk om te doen. In het begin zag ik er wat tegenop om steeds trainingen voor te moeten bereiden. Want je wilt het wel gevarieerd en aantrekkelijk maken en houden voor de spelers. Nu ben ik tijdens de trainingen op vrijdag in de lead, en Edwin op maandag. We zijn meestal wel samen aanwezig. Wat ik mooi vind is dat je de kinderen echt iets kunt leren. Het is echt prachtig om te zien als ze dingen toepassen tijdens wedstrijden die ze op de training hebben geoefend."

Edwin:
“Omdat ik vroeger niet echt training gehad heb keek ik er een beetje tegen op en ben blij dat Mahmut meer ervaring had. Deze zomer heb ik de TC gevraagd naar trainingen en ik heb ook heel veel voorbeelden gekregen. Ik zie nu veel gebeuren tijdens wedstrijden wat we nog kunnen verbeteren en probeer daar mijn trainingen op aan te passen. Ik geef de trainingen op maandag met Mahmut als ondersteuning en andersom doen we het op vrijdag. Ik merk ook bij Mahmut het fanatisme voor het coachen/training geven wat ook weer aanstekelijk voor mij is.”

 

Wat zijn nou zaken waar jullie tegenaan gelopen zijn als trainers/coaches en hoe hebben jullie dat aangepakt?

Mahmut:
"In het begin dacht ik "Zo'n training duurt best lang, hoe gaan we deze vullen?"". Maar daar krijg je snel handigheid in. Oefeningen haal ik uit mijn eigen geheugen, zoek geschikte oefeningen op internet of bevraag andere trainers. Maar het gaat nu al eigenlijk een beetje vanzelf allemaal."

Edwin:
“We lopen tegen veel zaken aan maar ik ben altijd iemand die probeert zoveel mogelijk bij te schaven dan rigoureus in te grijpen. Wat ik hiermee bedoel is dat ik verbeter punten zie bij mijzelf maar ook bij het team wat ik iedere keer probeer te verbeteren.”

 

Als we kijken naar de resultaten dan gaat het best lekker, hadden jullie dat vooraf ook verwacht?

Mahmut:
"Eigenlijk niet. Je ziet aan het begin wel het potentieel van de groep, maar je kent de tegenstanders nog niet. We spelen vanuit de sterke kanten van ons team: stevige defense en veel snelheid. Dat pakt tot nu toe heel goed uit. Ons belangrijkste wapen is de fast break."

Edwin:
“Nee, ik had meer tegenstand verwacht in de competitie. Ik moet wel zeggen dat ons team heel goed luistert naar onze opdrachten tijdens de wedstrijd en daardoor weten we wedstrijden naar onze hand te zetten. Persoonlijk vind ik de wedstrijden waarbij de tegenstander van hetzelfde niveaus is ook de mooiste en spannendste wedstrijden.”

 

Kunnen we hier spreken van een dynamisch duo, vullen jullie elkaars kwaliteiten mooi aan?

Mahmut:
"Of we dynamisch zijn weet ik niet, maar we vullen elkaar wel aan. Edwin is rustiger en geduldiger, ik zit er strakker op en geef veel aanwijzingen. Samen zorgen we voor een goede balans."

Edwin:
“Ik ben ervan overtuigd dat we elkaars kwaliteiten aanvullen. We kennen elkaar al heel lang en we weten van elkaar waar we tegen aan lopen en proberen elkaar ook hierin te sturen.”

 

Van alle spelers die jullie in het team hebben kennen jullie er 2 het aller beste, jullie eigen kinderen Umut en Jens, hoe bevalt het om je eigen kind te trainen en te coachen?

Mahmut:
"Goed. Maar het is iets ingewikkelder dan ik vooraf dacht. Ik heb de neiging om kritischer te zijn tegen Umut, maar dat is niet goed. Als trainer moet je richting alle spelers dezelfde afstand aanhouden. Umut en ik hebben afgesproken dat als ik te veel in zijn nek hijg, hij dat gewoon aangeeft. Dat werkt goed."

Edwin:
“Gelukkig gaat dit heel goed. Na de training of wedstrijd spreken we er nog over hoe het gegaan was en krijg ik natuurlijk ook nog tips van Jens.”

 

Als laatste vraag, hoe zien jullie de toekomst van deze spelersgroep in?

Mahmut:
"We zijn op weg om winterkampioen te worden. Op weg zeg ik nadrukkelijk, want we zijn er nog niet. Het is een groep met behoorlijke potentie. De meesten gaan volgend jaar over naar de U14. Volgend jaar hebben we een behoorlijk grote groep U14-spelers. Dan kun je ook meer selecteren, met oog op prestatie. Ik vind dat we bij OBC meer prestatiegericht mogen denken. Een selectieteam neer zetten in de U14 lijkt me een goede stap volgend jaar. Ik denk dat een aantal spelers in ons team daar zeker een plek in kunnen krijgen."

Edwin:
“Heel goed. Het is een groep wat al langer samen speelt en volgens mij kunnen ze het heel goed met elkaar vinden. Af en toe te goed tijdens de training?. Ik vind het belangrijk dat ze het leuk met elkaar hebben en dat we ze op een positieve manier moeten coachen.

Ik wil er nog iets aan toevoegen voor het team en dat is dat ik steeds vaker hele mooie passes zie tijdens een aanval met hele mooie acties, goed samenspel als team. Hier kan ik echt van genieten als coach, trainer en basketbal liefhebber.”

 

Heren, hartstikke bedankt voor jullie openheid. Nu gaan we eens kijken wat jullie zoons allemaal te vertellen hebben!

 

Voor de mensen thuis, stel jullie zelf even voor.

Umut:
“Ik ben 11 jaar en ik zit op de Polderhof. Ik heb een zusje, Idil, van 4 jaar. Ik basketball nu bijna drie jaar. Ik houd ook van skaten en gamen. Ik heb training gehad van Christian Schriks, Koen Kuijk, Mark Voskes en nu van papa en Edwin.”

Jens:

“Ik ben Jens en ik ben 11 jaar en ik speel al 3 jaar Basketbal bij OBC. Ik vind het leuk om te voetballen met mijn vrienden. Karten vind ik ook leuk en natuurlijk gamen op de playstation. Mijn zusje heet Tesse en heeft ook gebasketbald. Ik vind het leuk om mijn vader in te maken met rummikub. Dingen die ik verder leuk zijn is uitslapen, vakantie en klimmen. Ik heb training gehad van Koen en Mark.”

 

Jullie hebben het dit seizoen wel zwaar zeker, met jullie eigen vaders als trainers/coaches?!

Umut:
“Een beetje zwaarder. Papa en Edwin geven best moeilijke trainingen, waarbij je veel moet rennen en nadenken.”

Jens:  
“Nee, ik denk dat het zelf wel beter gaat als vorig jaar. De reden is dat we meer ingespeeld zijn op elkaar omdat we langer met elkaar spelen.”

 

Is het voor jullie nu anders, nu je training krijgt van je vader?

Umut:
“Het is wel anders want mijn vader en Edwin leren ons tactieken en zo. En na de wedstrijd doen we met papa altijd een beetje napraten over wat goed ging en wat niet zo goed ging.”

Jens:
“Nee”

 

Ik merk het al Jens, je bent net zo spraakzaam als je vader! Maar door naar de volgende vraag. Jullie team heeft al een paar goede overwinningen neergezet, wat zijn de sterke punten van dit team volgens jullie?

Umut:
“Iedereen is best snel, en iedereen kan scoren. We kunnen ook best goed de fast break lopen.”

Jens:
“Ik denk dat we gewoon goede passes geven waardoor we veel kunnen scoren en we hebben een hele goede verdediging.”

 

Om de fast-break en andere dingen goed te kunnen oefenen is het wel handig om met 10 spelers te zijn, maar U12-1 heeft maar 8 spelers. Toch zie ik dat jullie op de training vaak met 10 spelers zijn, hoe zit dat?

Umut:
“Er trainen altijd twee kinderen van de U12-2 mee. Dat is wel fijn want dan kunnen we 5 tegen 5 partijtje spelen.”

Jens:
“Omdat Ozan, Erray, Eda en Lyn mee trainen. Dan kunnen we de fast break dus goed oefenen en partijtje doen op het einde van de training.”

 

Wat zouden jullie graag kunnen als basketballer, en waarom?

Umut:
“Dunken! Dat vind ik er zo mooi uitzien.”

Jens:  
“Kunnen dunken wil ik ook graag, en bij Heroes in Den Bosch spelen.”

 

Laatste vraag, vul aan; Op het einde van het seizoen…

Umut:
“Wil ik kampioen worden!”

Jens:
“Inderdaad, heel graag KAMPIOEN worden, want dan gaan we naar de Mac Donalds en dat is dan ons eerste kampioenschap.”

 

Jongens, jullie ook hartelijk dank voor jullie antwoorden! Er zijn nog meer nieuwe gezichten bij OBC dus ik ga alvast nadenken over de volgende vragen ronde…