Skip to main content

Vier complete jeugdteams staan op de wachtlijst

De beperkte ruimte van Sporthal De Ruivert zit groei van het Osse basketbal in de weg. OBC kan er niet meer uren krijgen en moet inmiddels 40 jongeren op een wachtlijst laten staan. Uitwijken is geen optie, omdat andere hallen ongeschikt zijn.

MAARTEN VAN DEN HURK

In vrijwel elke sporthal of schoolgymzaal hangen wel wat baskets aan de muur. Van die borden met een ring ervoor, waar de bal in gemikt moet worden. Daarom lijkt de sport overal wel gespeeld te kunnen worden. Niets is minder waar, weten de kenners van OBC.

Voor serieuze beoefening van de sport is het juist lastig als de borden vast aan de wanden zitten. Dan is er te weinig ruimte tussen speelveld en muur. Dat is tegen de voorschriften en kan ook ronduit gevaarlijk zijn. Bij kinderen valt dat nog wel mee, zegt Wouter de Vries, voorzitter van de technische commissie van OBC: ,,Maar jongens van zestien en ouder, die vliegen er flink in. Als je dan maar een halve meter tot aan de muur hebt, dan kun je de brancard wel klaarzetten.”

OBC kan om deze reden alleen terecht in De Ruivert. In deze sporthal in Oss-Zuid zit de club nu klem. Er zijn méér gebruikers, overdag de scholen en ’s avonds andere clubs. Uitbreiding van het aantal OBC-uren lukt niet, terwijl de belangstelling voor basketbal al drie jaar toeneemt.

,,Basketbal is echt een groeisport in deze regio”, zegt OBC-voorzitter Peter de Ruiter. ,,Dat komt misschien door de populariteit van de NBA (de profcompetitie in de VS – red.), misschien doordat Ziggo veel basketbal op tv laat zien, en misschien ook door de acties van profclub Heroes in Den Bosch. Feit is dat meer mensen in Oss willen basketballen. Maar wij kunnen hun nu niks bieden.”

Wachtlijst

Veertig kinderen en jongeren staan op de wachtlijst. Genoeg voor vier extra jeugdteams. Die komen er niet omdat er geen plek voor is. Dit seizoen is OBC één experiment buiten De Ruivert gestart. Het tweede herenteam traint in de sporthal bij Fitland, ook al hangen de baskets daar niet goed.

De snelste oplossing voor OBC zou zijn als een andere vereniging uren inlevert, in De Ruivert. Maar schuiven met zaaltijden ligt lastig. Er is wel een discussie aanstaande binnen de Osse zaalsport, waar al een inventarisatie gedaan is. Dit kan in theorie wat opleveren, weet De Ruiter, maar OBC is wel afhankelijk van anderen: ,,Zelf kunnen wij nergens anders heen.”

De beste oplossing zou volgens De Ruiter een compleet nieuwe sporthal zijn. En dan eentje die wél aan de eisen voor basketbal voldoet. Want hoewel de Nederlandse basketbalbond dispensatie heeft verleend om in De Ruivert te mogen spelen, is ook die hal strikt genomen iets te smal voor wedstrijden op hoog niveau.