Skip to main content

Van vrijdag 31 mei 2024 tot en met 02 juni 2024 hebben een paar spelers van de xu14-2 van seizoen 2023-2024 meegedaan aan de ALDI Cup in Leer (Duitsland). Voor mij als de hoofdcoach ook de eerste keer (in mijn 18 jarig basketbal-carrière?) meegedaan aan een toernooi in buitenland, zowel als coach als speler. Ook in de rol van assistent-coach de eerste keer.

Op vrijdag 31 mei zijn we met een busje vetrokken naar Duitsland en zijn we om 22:45 aangekomen. We hadden helaas een verkeerde afslag genomen en daardoor konden we de sporthal niet vinden. Dit was geheel te wijten aan diverse foute instructies van de navigatie 😅. Gelukkig hebben we de sporthal op tijd gevonden!

Na weinig slaap in de sporthal, totaal 3 á 4 uurtjes (vielen gelukkig toch nog in slaap rond 03:30 ’s nachts), moesten we zaterdag 01 juni om 09:15 uur eerste keer tafelen + filmen. In totaal hebben we 3x moeten tafelen en filmen voor de livestreams. We kwamen bij tafelen er al achter dat het niveau in Duitsland een stuk hoger ligt dan in Nederland.

Om 10:00 uur mochten wij onze eerste wedstrijd spelen tegen TV Meppen. Alle wedstrijden duurden 20 minuten (2x 10 minuten)  waarvan de eerste 10 minuten de tijd gewoon doorloopt en het wisselen ook. In de 2e helft stopt de tijd wel. Wisselen is nog steeds doorlopen en je mag maar 4 teamfouten maken en ook 4 persoonlijke fouten. En bij gelijke stand na 2 kwarten wordt de wedstrijd vervolgd met een jumpbal en een sudden death (de eerste die scoort wint).

We begonnen wat zenuwachtig aan de wedstrijd (wat logisch was)  en TV Meppen uit Meppen (Duitsland) nam snel een ruime voorsprong. In de 2e helft kwamen we sterk terug. We haakten aan bij het niveau van de tegenstanders. Helaas won TV Meppen verdiend. Wel kregen we complimenten van de tegenstanders van het sterke terugkomen. Uitslag: 30-12 in onze nadeel. TV Meppen is uiteindelijk pas in de kwartfinale uitgeschakeld.

Daarna moesten we al om 11:30 lunchen omdat de coach twee wedstrijden moest fluiten in een andere sporthal waar we ook wedstrijd zouden spelen. Om 14:30 uur begon onze wedstrijd tegen Freitbeuter 2010 1 uit Berlijn. Door onze eerste wedstrijd kwamen we gelijk beter in de wedstrijd en konden we beter meekomen. Helaas was ook dit team beter en verloren we met 24-40, maar wel met goed spel. Daarna moesten we we weer tafelen + filmen.

Na het tafelen en filmen moesten we weer naar een andere sporthal om te spelen tegen Eisbären Bremershaven uit Bremen om 17:30. Maar we kwamen aan terwijl er voor ons een spannende wedstrijd gaande was. Wij hebben gejuichd voor een team van BV Aquila uit Nederland, welke helaas hadden verloren door een sudden death via een vrije worp.

Na deze wedstrijd moesten wij spelen waarbij dit een hele spannende wedstrijd was. Helaas verloren met 28-31 maar met hoge intensiteit en goed spel waarbij we ook complimenten kregen van Leipzig Lakers uit Leipzig. Zij waren aan het tafelen en moesten na ons spelen. Ze gaven ons complimenten voor ons goede spel! Net als de u14 van MTV Wasbüttel, die onze wedstrijd aan het kijken was, want zij moesten na ons spelen tegen Leipzig Lakers.

Na het tafelen moest de coach nog 1 wedstrijd fluiten voor de zaterdag en hierna konden we gaan dineren en hebben de coaches het team een welverdiend compliment gegeven over het spel van onze jongens, ondanks de verliezen. Want ze hebben gewoon echt goed gespeeld!

We waren allemaal bekaf van de pittig wedstrijden, maar we konden gelukkig redelijk op tijd naar de sporthal gaan waar we sliepen en hopelijk door het bekaf zijn iets meer slapen omdat de eerste wedsttijd voor 02 juni om 08:00 uur stond ingepland in weer een andere sporthal.

Nadat we om 05:45 werden gewekt (en iets meer slaap hebben kunnen pakken, maar nog steeds niet veel) om de meegebrachte spullen in het busje te stallen vertrokken we naar het ontbijt (al het eten werd trouwens bereid in een restaurant in de buurt). Onze volgende wedstrijd was tegen Fortuna Logabirum 2 uit Logabirum. Alle wedstrijden op zaterdag waren groepsfase.

Omdat we laatse werden in onze poule C, werden we ingedeeld voor Play Offs B. Voor plaats 16-32. Helaas verloren we dezewedsttijd tegen Fortuna Logabirum. Waarbij we de calls helaas niet vaak meekregen. Maar we kakten ook even in vanwege het vroege tijdstip. Daarna wel weer goed opgepakt op niveau van de wedstrijden op de zaterdag. Helaas verloren met 36-24, maar weer met goed spel en hoge intensiteit. Fortuna Logabirum is in Play Offs B, pas in de halve finale uitgeschakeld.

Daarna moest de coach nog een wedstrijd fluiten in andere sporthal en daarna moesten we terug naar de sporthal van vanochtend om te  spelen voor plaats 25-32. Deze begon om 11:00 uur. Onze tegenstander: BTER Financieel Typhoons ’23 uit Nederland. In het begin ging het gelijk op, daarna namen we afstand en hebben we de wedstrijd verdiend gewonnen met 18-29. Waarbij een speler aan het begin van de 2e helft nog wel 4 fouten had. Volgens ons was het de derde, maar goed de rest heeft hard gewerkt en de speler met 4 fouten heeft zijn team keihard aangemoedigd. We hadden de intensiteit en niveau van de Duitse tegenstanders meegenomen naar ons eigen spel. Deze wedstrijd was voor plek 25-32. Dit was onze laatste wedstrijd en we zijn uiteindelijk 28ste van de 32 teams geëindigd. Voor de play offs betekent dit dat we 3e zijn geworden in de poule.

De jongens zijn een ervaring rijker en hebben veel geleerd van het toernooi. Voor andere teams echt een aanrader om een keer mee te doen. Ze leren er ontzettend veel van.

Wij coaches willen nog afsluiten met een boodschap richting de jongens: Wij zijn SUPERTROTS op hoe jullie hebben gespeeld qua intensiteit en spel alsook het gedrag binnen en buiten de lijnen. Er stond een echt TEAM.

Jamey Putters en Lausanne Estourgie.

XU14-2 - ALDI cup

XU14-2 – ALDI cup