Skip to main content

Na meer dan een jaar op de wachtlijst te hebben gestaan kreeg Ruben Olislagers eind 2023 het goede nieuws dat er in December van dat jaar een BS3 Opleiding zou starten in Tilburg. Na 4 workshops van ieder 2,5 uur te hebben gevolgd moest er in het begin van 2024 een portfolio opgebouwd worden met een aantal (praktijk)opdrachten over verschillende vaardigheden die als BS3 official moet beheersen. Verder moest er nog een spelregelkennis-examen gemaakt worden. Deze werd erg succesvol afgerond met een uitslag van 23% boven het minimum. Hiermee was het portfolio compleet en kon er gefocust worden op het oefenen op het veld. Oefenen heeft Ruben zeker gedaan het afgelopen seizoen. Hij heeft in één seizoen maar liefst 44 officiële wedstrijden gefloten (toernooien niet meegerekend), waarvan 30 wedstrijden bij ons in de Ruivert.

Eind April kreeg Ruben te horen dat hij 12 Mei zijn PvB (Proeve van Bekwaamheid) kon gaan afleggen in Vlijmen. Gelukkig kon hij het weekend daarvoor nog even flink oefenen en ervaring opdoen in Eindhoven waar hij 2 dagen lang scheidsrechter was bij het IBT (International Basketball Tournament). Bij dit toernooi heeft hij 21 wedstrijden (van 20 minuten speeltijd) gefloten, waaronder de finale van de dames waarvoor hij genomineerd was. Hier heeft Ruben een aantal mooie connecties gemaakt met grote namen binnen de arbitrage afdeling Zuid. In een gesprek met deze mannen werd duidelijk dat ze erg veel talent in Ruben zagen en hem graag hogerop willen helpen en zien gaan.

Voor zijn PvB moest Ruben de beslissende finale van de senioren mannen fluiten tijdens het door de NBB georganiseerde “Stars of the South” weekend in Vlijmen. Dit examen werd keurig afgelegd en er werd hem verteld dat hij met vlag en wimpel geslaagd was. De dag er na werd hij door de NBB gebeld met de vraag of hij eind die week al zijn eerste wedstrijd als officiële bondsscheidsrechter wilde fluiten. Ruben zei uiteraard direct ja, maar toen duidelijk werd om welke wedstrijd het ging viel hij heel even stil. Het ging namelijk om de nationale finale van de V12 in het Topsportcentrum in Almere. Een erg speciale eerste wedstrijd aangezien normaal de nationale finales enkel gefloten worden door ervaren bondsofficials. Een hele eer dus!

Een week later heeft hij als laatste officiële wedstrijden voor de NBB van dit seizoen het U15 TeamNL eindtoernooi gefloten waar de 48 beste jongens en meiden van het land in die leeftijdscategorie tegen elkaar streden om een plekje te bemachtigen in het Nederlands team voor aankomend zomer. Hier werd hij begeleid en gecoacht door een voormalig FIBA scheidsrechter en door een actieve Spaanse BNXT-League scheidsrechter. De echte top van de Nederlandse arbitrage dus. Aan het einde van het weekend werd hij ook nog genomineerd om de finale van de jongens te fluiten. Dat werd dus zijn 4e finale in één maand tijd. Iets waar hij zelf erg trots op is en kan zijn.

Komend seizoen zal hij zijn eerste volledige seizoen als onafhankelijke bondsscheidsrechter starten. Hij zal wegens een overeenkomst met B.A.L. een minimum van 22 door de NBB geplande wedstrijden gaan fluiten door het land heen in seizoen ’24-’25. Op verzoek van het afdelingshoofd zal Ruben het eerste niveau overslaan waardoor hij direct al wat meer uitdaging gaat krijgen. In dit niveau zal hij onder andere de V18 en M16 Eredivisie gaan fluiten. Hij zal komend seizoen intensief begeleiding krijgen van ervaren bondsscheidsrechters. Hierbuiten zal de eerder genoemde BNXT-League official zijn mentor worden voor komend seizoen. Hierdoor zal Ruben erg hard kunnen groeien en zo snel mogelijk hogerop komen, want als het aan hem ligt is dit pas het begin van een lange en succesvolle carrière als scheidsrechter.

Ruben Olislagers

Ruben Olislagers

In actie in de Ruivert

In actie in de Ruivert

U15 TeamNL finale

U15 TeamNL finale

V12 NK Finale

V12 NK Finale