Skip to main content

Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en wordt beschouwd als de heiligste maand binnen de islam. Gedurende deze periode vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang, wat betekent dat zij niet eten, drinken of andere fysieke behoeften vervullen gedurende de dag. Dit vasten is niet alleen een fysieke test, maar ook een spirituele oefening om zelfbeheersing, dankbaarheid en medeleven met minderbedeelden te bevorderen.

Voor onze basketballers die meedoen aan de Ramadan brengt deze maand extra uitdagingen met zich mee, maar het biedt ook kansen om discipline, doorzettingsvermogen en mentale kracht te versterken; allemaal eigenschappen die essentieel zijn op het basketbalveld.

Voor Gökhan Kadıoğlu en Berfu Yıldız, twee spelers van onze vereniging, is Ramadan veel meer dan alleen niet eten en drinken. Gökhan ziet het als “een maand vol zelfdiscipline en bewustwording van al het goede wat ik heb.” Berfu ervaart het als “een maand van spirituele en mentale vernieuwing. Het voelt als een reset waarin ik extra focus leg op mijn geloof en stilsta bij wat echt belangrijk is in het leven. In deze periode besteed ik meer tijd aan bezinning, dankbaarheid en zelfreflectie. Ik probeer niet alleen fysiek te vasten, maar ook mijn karakter verder te ontwikkelen door bewuster om te gaan met mijn gedachten en gedrag.”

Berfu Yıldız

Berfu Yıldız

Beide spelers benadrukken hoe Ramadan hen bewuster maakt van de dingen die ze normaal als vanzelfsprekend beschouwen. “Het meest waardevolle aan de Ramadan vind ik de bewustwording dat eten en drinken niet vanzelfsprekend zijn. We staan er normaal gesproken niet bij stil hoe gezegend we zijn dat we altijd toegang hebben tot voedsel en water,” zegt Berfu. Ze voegt toe: “Wat me daarnaast altijd bijblijft, is het moment van de iftar. Om gezamenlijk met familie en vrienden aan tafel te zitten en te genieten van de maaltijd waar je met een paar happen al vol zit.” Gökhan vult aan: “Bewustwording, saamhorigheid en zelfdiscipline zijn voor mij de mooiste aspecten van de Ramadan.”

Vasten tijdens trainingen en wedstrijden brengt uitdagingen met zich mee. Berfu merkt dat haar energieniveau sneller daalt en dat ze minder explosief is op het veld. “Tijdens wedstrijden voel ik dat ik niet de hele tijd op volle intensiteit kan spelen, dus ik moet slim omgaan met mijn energie. Gelukkig houden mijn teamgenoten en coaches hier rekening mee, wat erg fijn is. Ze begrijpen dat mijn lichaam anders reageert tijdens het vasten en helpen waar nodig, bijvoorbeeld door vaker te wisselen of bepaalde taken binnen het team anders te verdelen.” Gökhan daarentegen voelt zich juist spiritueel sterker tijdens de Ramadan: “Ik voel me minimaal beïnvloed en denk dat ik daardoor juist beter kan spelen. Na de wedstrijd heb ik wel dorst, maar dat kan ik enkele uren tot het avondeten wel goed volhouden.”

Een van de grootste uitdagingen voor vastende sporters is het slaapritme. “Het vroeg opstaan voor suhoor en daarna weer proberen in slaap te komen is lastig, zeker als je de volgende ochtend weer vroeg op moet voor studie of werk,” vertelt Berfu. Haar oplossing? “Ik plan mijn rustmomenten goed, bijvoorbeeld door na school of in de middag een powernap te doen. Op die manier compenseer ik het slaaptekort en zorg ik ervoor dat ik overdag toch productief en energiek blijf.” Gökhan probeert zijn standaard leefritme aan te houden: “Vaak slapen mensen overdag of na school of werk om de tijd door te brengen, maar dat moet niet de essentie zijn. Ik ga nadat ik klaar ben met werken naar de sportschool om een lichte workout te doen. Daardoor word ik niet lui en blijf ik enigszins in mijn ritme.”

Beide spelers hebben hun eigen strategieën om het beste uit zichzelf te halen tijdens de Ramadan. “Probeer je normale eet- en slaapritme aan te houden en wees zuinig op de energie die je hebt!” adviseert Gökhan. “Eet daarnaast ook veel langzaam verterende koolhydraten (zoals volkoren producten) en veel eiwitten en probeer je vitaminegehalte op niveau te houden.” Berfu voegt toe: “Mijn belangrijkste tip is om je energie goed te verdelen en niet meteen al je kracht te verbruiken. Probeer efficiënter te spelen en slim om te gaan met je inspanning. Daarnaast is het belangrijk om bij de suhoor en iftar goed te eten en vooral voldoende gehydrateerd te blijven. Vermijd zware maaltijden vlak voor een wedstrijd of training. Luister vooral goed naar je lichaam en wees niet bang om aan te geven wanneer je rust nodig hebt.”

Het effect van het vasten op hun prestaties gedurende de Ramadan verschilt per speler. “Dat moet nog blijken. Dit is de eerste wedstrijd sinds de Ramadan. Het heeft ook te maken met hoe laat je speelt. Maar zoals ik eerder zei: spiritueel voel ik me wel sterker dan als ik niet vast,” zegt Gökhan. Berfu merkt dat haar kracht iets afneemt naarmate de maand vordert, “simpelweg omdat ik minder calorieën en voedingsstoffen binnenkrijg dan normaal. Maar dit vang ik na de Ramadan snel op door weer voluit te trainen en mijn voedingspatroon weer op te bouwen. Verder verandert mijn speelstijl niet echt; ik blijf dezelfde speler, alleen moet ik tijdens de Ramadan bewuster omgaan met mijn energie.”

Binnen hun teams krijgen beide spelers veel begrip en steun. “Mijn teamgenoten en coaches zijn inmiddels gewend aan mijn vasten tijdens de Ramadan. De typische vragen zoals ‘Mag je echt niet eens een slokje water?’ hoor ik niet meer, haha. In plaats daarvan krijg ik vaak bewondering en respect van mijn teamgenoten, omdat ze het knap vinden dat ik ondanks het vasten toch blijf presteren op het veld,” vertelt Berfu. Gökhan vult aan: “Mijn teamgenoten en coach zijn respectvol; dat is wel fijn. Ik kan zelf aangeven waar mijn grenzen liggen, maar over het algemeen merken mijn coach of teamgenoten er niets van.”

Gökhan Kadıoğlu

Gökhan Kadıoğlu

Ondanks de uitdagingen brengt het vasten ook mooie momenten met zich mee. “Niet met basketballen, maar wel met sport. Toen ik 16 was voetbalde ik nog. Toen vastte ik en scoorde ik 3 doelpunten in 6 minuten in een competitiewedstrijd,” herinnert Gökhan zich. Berfu denkt terug aan een zware zomertraining: “Het was een buitentraining in de hitte, en na afloop wilde ik zo snel mogelijk naar huis om mijn vasten te verbreken. Die momenten zijn fysiek en mentaal zwaar, maar tegelijkertijd geven ze ook een gevoel van voldoening en trots. Het laat zien hoeveel kracht en doorzettingsvermogen je eigenlijk hebt, zelfs als je denkt dat je niet meer kunt.”

Wat hen motiveert om door te gaan, zelfs als het fysiek zwaar is, verschilt per persoon. “Het mentale aspect; ik zie een wedstrijd niet als excuus om niet mee te doen met de Ramadan. Ik daag mezelf graag uit om mijn fysieke en mentale grenzen op te zoeken!” zegt Gökhan vastberaden. Berfu haalt motivatie uit de sport zelf: “Basketbal is een teamsport, en ik heb er zelf voor gekozen om dit te doen. Dat besef alleen al motiveert me om door te blijven gaan, omdat ik mijn team niet in de steek wil laten. Daarnaast haal ik inspiratie uit topsporters die ook vasten tijdens de Ramadan en toch blijven presteren op het hoogste niveau. Als zij het kunnen, waarom zou ik het dan niet kunnen?”

Basketballen tijdens de Ramadan vraagt om aanpassingen en discipline, maar het is zeker mogelijk om te blijven presteren. Met de juiste voorbereiding, ondersteuning vanuit het team en een positieve mindset kan vasten zelfs bijdragen aan mentale en fysieke groei. Voor onze vastende basketballers is Ramadan niet alleen een tijd van uitdaging, maar ook van kracht en inspiratie.