BASKETBALL EN VOEDING

Basketball is een snelle en explosieve sport die wordt gekenmerkt door korte sprints, springen en plotselinge wendingen. Basketballspelers gebruiken zowel aerobe als anaerobe energiesystemen. Spelers moeten ook tactisch denken, een hoge reactiesnelheid hebben en technische balvaardigheden tonen tijdens het spel. Deze bewegingen en vaardigheden moeten basketballers ook lang vol kunnen houden tijdens een wedstrijd of training. Passende voeding en voldoende vochtinname zijn daarom belangrijk.

Basisvoeding

Belangrijk is om voor het ontbijt, lunch en avondeten de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum in acht te nemen. Via deze link kun je lezen welke dagelijkse basisvoeding voor jou (leeftijd en geslacht) ideaal is: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx.

Eten voor een training of wedstrijd

Eet voor een training of wedstrijd voldoende, maar vooral niet te veel. Een maaltijd (met voldoende koolhydraten)[1] kun je het beste twee tot drie uur voor de sportactiviteit nuttigen. Drink daar ook voldoende bij. Heb je kort voor de training of wedstrijd honger? Neem dan iets kleins en licht verteerbaars (dus niet te vet), zoals een boterham of cracker met kaas of een bakje yoghurt met fruit.

Voldoende drinken

Wanneer je basketbalt verlies je veel vocht. Het is belangrijk voor je concentratie, coördinatie en prestaties dat je dit voldoende aanvult. Drink een kwartier voor de training of wedstrijd al zo’n 250 milliliter. Blijf tijdens het basketballen regelmatig en in kleine porties drinken. Tijdens trainingen zorgen onze trainers voor voldoende drinkmomenten. Tijdens wedstrijden zijn time-outs, de breaks tussen kwarten en de pauze tussen het tweede en derde kwart geschikte drinkmomenten.

Drink ook ná de training of wedstrijd. Als stelregel kun je hanteren dat je 150% van je vochtverlies moet compenseren. Om je precieze behoefte te berekenen kun je jezelf voor en na een training of wedstrijd wegen. Ben je bijvoorbeeld 500 gram lichter geworden? Dan moet je nog 0,75 liter drinken (500 gram (staat gelijk aan 500 milliliter) x 150%).

Drink water! Isotone sportdranken kan, maar géén energiedranken

Het is prima om kraanwater te drinken. Je kunt tijdens de training of wedstrijd ook voor een isotone sportdrank kiezen, in combinatie met water. Isotone sportdranken worden relatief snel opgenomen door je lichaam en geven ook energie, omdat ze koolhydraten en natrium bevatten. Energiedranken raden we sterk af. Hierin zit te veel suiker, en vaak ook cafeïne. Je lever gaat na het drinken van een energiedrank extra suiker in je bloedbaan pompen, wat tot een zogenaamde ‘suikercrash’ kan leiden. Je kan je hierdoor suf en ongeconcentreerd voelen.

Eten tijdens de wedstrijd

In de pauze van wedstrijden kun je je energievoorraad aanvullen door een kleine, licht te verteren, koolhydraatrijke snack te eten. Bijvoorbeeld een mueslireep, een banaan of boterham. Snoepen tijdens trainingen en wedstrijden raden we sterk af. Tijdens een training eten is over het algemeen niet nodig, omdat trainingen meestal minder inspannend zijn dan wedstrijden.

Eten na de wedstrijd of training

Het beste kun je één à twee uur na een wedstrijd of training een maaltijd nuttigen. Let op een goede combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Deze zijn belangrijk om je energievoorraad weer aan te vullen en bevorderen het herstel van je spieren.

[1] Voorbeelden: een sandwich met kip en salade, muesli met yoghurt, pasta met tomatensaus, een boterham met pindakaas.